Uutinen
 

Liikenteen digipalveluja testataan rajat ylittävänä yhteistyönä

20.6.2017 11.15

Trafin koordinoima Liikennelabra on käynnistänyt digitaalisia liikennepalveluja arktisissa olosuhteissa testaavan hankkeen, jossa tutkitaan ja kehitetään uusia liikenteen palveluja Suomessa sekä rajat ylittävässä liikenteessä. Tällä viikolla Strasbourgissa järjestettävässä ITS Europe -konferenssissa julkistettiin hankkeen myötä alkanut yhteistyö Suomen ja Venäjän välillä.

 

”Olemme erittäin tyytyväisiä, että hanke laajenee kattamaan myös Suomen ja Venäjän välisen yhteistyön. Tarkoituksenamme on edistää automaattiajamisen kehittämistä ja implementointia laajasti”, toteaa neuvotteluja Suomen puolesta käynyt Trafin tietojohtaja Juha Kenraali.

Digitaaliset liikennepalvelut arktisissa olosuhteissa -hanke käynnistyi vuoden 2017 toukokuussa ja hankkeella pyritään kehittämään ja testaamaan yritysvetoisesti uusia palveluja liikkuvan testialustan avulla. Tavoitteena on tehdä liikkuvasta testialustasta paikasta riippumaton, jolloin esimerkiksi 5G-teknologiaa ja automaatiota olisi mahdollista testata myös testiympäristöjen ulkopuolella.

Liikkuva testilaboratorio mahdollistaa testauksen missä vain

”Hankkeen yhtenä lähtökohtana oli käydä vuoropuhelua ja edistää yhteistyötä myös valtioiden rajojen yli kuten Venäjälle tai muihin Pohjoismaihin. Tavoitteena on, että testaustoiminta ja esimerkiksi V2X-teknologiaan liittyvät palvelut käynnistyvät yritysvetoisesti”, kertoo Kenraali.

Suomen lainsäädäntö mahdollistaa automaattiajoneuvojen kokeilut ja ajoneuvojen testilupien hankkiminen käy nopeasti.

”Hankkeen myötä yrityskonsortio yhteistyössä VTT:n kanssa on kehittänyt testilaboratorion, joka on varusteltu laitteilla, jotka mahdollistavat esimerkiksi day1-palvelujen, V2X-telematiikan ja tiedonsiirtoyhteyksien testaamista. Ensin pilotoimme ajoneuvoa Suomen puolella, mutta seuraavaksi tarkoituksena on viedä ajoneuvo rajojen toiselle puolelle,” toteaa Lasse Nykänen VTT:stä. VTT ja ITS Russia ovat solmineet yhteistyösopimuksen, jossa pyritään edistämään kansainvälistä yhteistyötä.

VTT koordinoi kansallista yrityskonsortiota, johon kuuluvat Indagon, Nokia, Vediafi, Dynniq ja Infotripla. Mukaan toivotaan myös uusia, yhteistyöstä kiinnostuneita tahoja.

ITS Europen älykkään liikenteen seminaarissa 20.6.2017 Strasbourgissa. Kuvassa vasemmalta Trafin Anders Granfelt, liikenne- ja viestintäministeriön Seppo Öörni, VTT:n Veli-Matti Lahti, ITS Russianin Evgeny Litvin, Trafin Noora Lähde ja Juha Kenraali sekä ITS Russianin Oleg Kudryavtsev.

Lisätietoja:
www.liikennelabra.fi

Twitterissä @liikennelabra


Trafi:

tietojohtaja Juha Kenraali, p. 040 557 8903, juha.kenraali(at)trafi.fi, Twitterissä @JuhaKenraali


VTT:
tutkija Lasse Nykänen, p. 050 3031268, , Twitterissä @NykanenL

Trafi on liikenteen viranomainen ja liikennealan vahva asiantuntija, joka toimii rohkeasti vastuullisen liikenteen puolesta.

www.trafi.fi, twitter.com/Trafi_Finland, facebook.com/Trafi.Finland